Introductie
Galerie
Kalender
Zijkant
Contact
Achterhuis

De 1.000.049-ste verjaardag van de kunst

Op 17 januari 1963 besliste Robert Filliou dat Kunst ontstaan was exact 1.000.000 jaar geleden, toen iemand een spons in een emmer water gooide …

Misschien betrap je jezelf op de onmiddellijke vertwijfeling: waren er toen al mensen? Een vlugge raadpleging op Wikipedia leert ons dat de Homo erectus reeds stevig geëvolueerd was. Alhoewel het oudste kunstobject (gevonden In de buurt van het Duitse Ulm, in Schwaben) een goede 35.000 jaar oud moet zijn, zal dit daarom niet het prille begin zijn?

Een andere vraag die waarschijnlijk opwelt is: en waren er toen reeds emmers? Maar Robert Filiou is een Fluxus kunstenaar bij wie de declaratie belangrijker is dan de feiten.

Sedert 1963 heeft zijn eigen verjaardag een internationale status verworven. Dit is ondertussen 49 jaar geleden. Daarom wordt in 2012 de 1.000.049e verjaardag gevierd.

Filliou stelde een globale feestdag voor om de aanwezigheid van kunst in ieders leven te vieren. In de afgelopen jaren, is het idee overgenomen door een netwerk van kunstenaars en vrienden over de hele wereld. Kunstenaars hebben "Art's Birthday" gevierd met gulle feesten en bijeenkomsten, correspondentie, mailart en diverse andere communicatiemiddelen en op verschillende platformen.


Galerie PINSART wil daarom vanaf 17 januari samen met de rest van de wereld deze verjaardag vieren met een groepstentoonstelling. Met werk van:

Sylvie Crutelle, Dan Declerck, Karien Deroo, Peter Jonckheere, Francien Krieg, Johan Lingier, Koen Pattyn, Goedele Peeters, Karolien Soete, Chris Vanderschaeghe, Geertje Vangenechten


Tentoonstelling van 17 januari tot 26 februari.