Introductie           Galerie           Kunstenaars           Kalender            Zijkant           Contact         Achterhuis  
Mixed media 220x90cm
© Jelle Van Hulle 2010


Jelle Van Hulle: "Ex-posed"
van 13 maart tot en met 11 april 2010

"Ex-posed" is "work in progress". Het bestaat uit een serie doeken van 200x80 cm met daarop beelden van mensen uit de persoonlijke kring van de kunstenaar. Eerst worden de beelden op veertig kleine lapjes stof gedrukt en geduldig aan elkaar genaaid. De op deze manier gevormde doeken worden nadien op zeer diverse locaties in open lucht opgehangen of neergelegd. Ze worden meegenomen op reis en clandestien getoond (exposed) in diverse grote steden, op de hoek van de straat, te grabbel voor het publiek. Voor de tentoonstelling werden ze opgespannen op stalen kaders. Maar dit is waarschijnlijk niet het einde van de reis.

In deze serie gaat Jelle op zoek naar een persoonlijke visie op schoonheid en waarheid en voornamelijk de invloed van de tijd. Alle dames hebben op een of andere manier een persoonlijke band. Soms is het een vluchtige kennis, maar ook de meest dierbare personen zijn in de studie betrokken. Het is niet meer of minder dan een ode aan de mensen die hem bijstaan in zijn leven en werk.

De titel "Ex-posed" kan zeer letterlijk genomen worden (lees: in het verleden geposeerd), maar ook de definitie zoals deze in de Engelse taal wordt gegeven is van belang: niet alleen de blootstelling, het exposeren, maar ook 'not protected, not shielded' waarbij de mensen zich op alle vlakken onbeschermd tonen aan de kunstenaar.

In Galerie Pinsart is er een selectie van werken te zien, inclusief de voorstudies op klein formaat.

Jelle Van Hulle:
"A guide to parental advice"

Van 18 januari tot en met 15 februari 2009


Koffiedame
Mixed Media on canvas
400 x 400 mm


De reeks "videostills" van de jonge Brugse kunstenaar Jelle Van Hulle
(°1978) is een unieke dialoog van traditionele schildertechnieken - i.c. canvas, doek en collages - en nieuwe mediamogelijkheden - i.c. televisie en internetvideo, webcams en prints-. Het thema van deze reeks werken is een selectie frames uit videofragmenten. Het is een persoonlijke en eigenzinnige doorsnede van de interessepunten van de kunstenaar en een synthese van de hedendaagse digitale zapcultuur. Behalve de verbazend sterke kleuren en zin voor compositie, bevatten veel werken specifieke accenten zodat het analyseren ervan interessant blijft: de misleidende titels, vervormde collages, de uitgelopen inktstrepen, het gebruik van gerecycleerd zijdepapier,…

Het geheel van werken wordt een allegorie van de hedendaagse videocultuur en roept vragen op over seriële en unieke kunst, over de zin en onzin van beeldkwaliteit en vooral omtrent de visuele waarheid die deze cultuur ons voorschotelt: is een afbeelding van een jonge vrouw naast een koffiezet voldoende om haar te banaliseren tot koffiedame?

Een specifiek project binnen de videostills is: "The Kennedy Cycle". Deze reeks werken bestaat uit 486 frames uit één van de meest iconografische filmfragmenten uit de mediageschiedenis: de moord op J. F. Kennedy (gefilmd door A. Zapruder). De werken worden afzonderlijk verkocht en nadien reist de kunstenaar ze achterna, neemt een foto op locatie en stelt zo een animatiefilm samen die een alternatief beeld en alternatieve waarheid toont op het oorspronkelijk fragment.

(Valerie V.d.P.)