Introductie Galerie Kalender Zijkant Contact Achterhuis


Solotentoonstelling eric van de Pitte
"La maison de Paul et Marcelle" Tekeningen op papier

van zondag 20 maart t/m zondag 1 mei 2016

recensie "the ART COUCH"
www.eric-vandepitte.be


"Vroeg in de morgen in het atelier van eric van de Pitte",
tekening op papier, 2016, 200 x 150 cm, ©

De tijd was aangebroken om een immense rol zwaar tekenpapier, die tevoorschijn kwam tijdens de verhuis naar het nieuwe atelier van Eric, te gebruiken om nieuwe tekeningen te maken over de avonturen van Paul en Marcelle.

Paul, de introverte jongen en Marcelle het avontuurlijke meisje, twee van de hoofdpersonages uit de familie, die steeds verschijnen op de afbeeldingen van eric vande Pitte, krijgen in deze tentoonstelling vorm als blauwe potloodtekeningen.

Het papier dat wellicht jaren is blijven staan wachten, gaf niet zomaar zijn opgerolde staat vrij. Om het verend karakter uit het papier te verwijderen werden de vellen in de tuin aan het weer blootgesteld. De houten of metalen presse-papiers samen met de ondergrond, regen, zon, wind en ander toevallig tuinfractie, vormden spontaan kreuken en afdrukken op het weerbarstig papier. Na dit natuurgeweld in de bleekweide, werden de vellen brutaal gevouwen, gefrommeld en met het strijkijzer tot een soort dierenhuiden-perkament omgevormd.

De littekens van deze bewerking nemen deel aan de compositie van de uiteindelijke tekeningen. De tekeningen worden zo een archivering van verschillende herinneringen: de beelden uit de kindertijd van Eric, de sporen van het tuinverblijf en het restant rolgeheugen van het papier.

Evenals door de bewerkelijkheid van de drager komen de werken traag tot stand. Een schets wordt ingekleurd met blauw potlood en selectief uitgewreven. Door de grootte van de vellen en het nerveuze karakter van de ingekleurde vlakken, krijgen de details een abstract karakter. Om het monochroom blauw te doorbreken kleurt Eric de achtergronden met zachte pigmentvlakken. Alhoewel de tekeningen subtiel lijken zijn ondanks hun afmeting toch monumentaal.


"Laat op de avond in het atelier van eric van de Pitte",
tekening op papier, 2016, 200 x 150 cm, ©


"eric van de Pitte ©Galerie PINSART - Genthof 21 - 8000 BRUGGE - 050/67.50.66 - info@pinsart.be
Texts and Images on this site may not be reproduced without the prior permission of gallery pinsart.be