Introductie
Galerie
Kalender
Zijkant
Contact
Achterhuis

Sigrid Tanghe
van zaterdag 23 maart t/m zondag 21 april
© Sigrid Tanghe

Dagelijkse honger

Sigrid Tanghe bezit een niet te stillen dagelijkse honger om tekeningen en schilderijen te maken. Het eeuwige experiment, studies en schetsen zijn een wezenlijk deel geworden van haar bestaan. Soms schildert ze rechtstaand als een gondelier op grote vellen aquarelpapier op de vloer van haar atelier met grote roodmarterhaarpenselen met verlengde stelen.

Ze houdt van de manier waarop de suspensie van pigmenten uitwaaieren in al zijn vormen en beheerst het spel van de oppervlaktespanning en viscositeit van water en de zuigkracht van het papier. Zij laat de waterverf voorzichtig, enigszins gecontroleerd, uit het penseel vloeien waar die heen wil. Op die manier zoekt ze de grens op tussen vormen die spontaan ontstaan en bedoelde figuren.

Er wordt niet vooraf geschetst maar meteen met verf gewerkt. Daardoor ontwikkelen zich vloeiende en dynamische beelden. Deze werkstijl wordt tevens live gedemonstreerd tijdens videoperformances samen met Peter Jacquemyn waarbij ze improviseert op uiteenlopende geluiden en ritmes. Een fascinerende symbiose tussen diverse kunstdisciplines.

Ze maakt, verrassende, in een pretentieloze eenvoud, overlappende variaties en combinaties van, fragiel, jonge vrouwelijke humano´de silhouetten. Gebogen hoofden en uitgestrekte handen, binnen een tamelijk monochroom palet, trekken nederig de aandacht. De werken tonen duidelijk de liefde voor het papier en de techniek van het aquarel schilderen. Anderzijds schildert Sigrid met evenveel overtuiging, figuratief realistisch of sterker geabstraheerd werk.

www.sigridtanghe.com