Introductie
Galerie
Kalender
Zijkant
Contact
Achterhuis

Koen Pattyn
Tentoonstelling van zaterdag 1 oktober t/m zondag 30 oktober 2011

   
The same thing, olie op doek, 30x40 The Bird, olie op tegel,10x10 Nooreilandkind olie op doek 24x18
© Koen Pattyn, 2011


Het werk van Koen Pattyn lijkt op het eerste zicht een manifestatie van een onrustige geest. Fragiele en vloeiend geschilderde oppervlakken, met een genuanceerd kleurgebruik en vaak met een opmerkelijke zin voor detail, worden uiteengerukt door grove, impulsieve streken verf; een stukje teer porselein wordt op de grond gegooid en breekt in stukken. Het lijkt erop dat de kunstenaar, door een emotionele worsteling op doek los te laten, in staat is om tot in de draaikolk van zijn eigenste brein af te dalen en enkel terug aan de oppervlakte komt wanneer de strijd geleverd is en het werk is afgemaakt.

Maar zoals gewoonlijk gaat het werk over veel meer dan over wat op het eerste zicht te zien is. Het werk van Koen Pattyn is niet louter autobiografisch. Het is niet de regelrechte consequentie van een mentale strijd met zichzelf; z'n schilderijen zijn evenmin het resultaat van onwillekeurige emotionele uitbarstingen. Ze zijn integendeel het product van een emotionele respons op de analystische geest van zijn omgeving. In plaats van zijn eigen intimiteiten op doek te zetten, portretteert hij de intieme details van zijn omgeving, zij het nu een angstig gezicht midden in de massa, een woonkamer achter een gordijn of de reflectie van een voorbijganger. De individuen in het werk van Pattyn zijn er zich meestal niet van bewust dat ze bekeken worden; ze zijn niet voorbereid, ze worden gesnapt, betrapt; ontbloot, op een kwetsbaar moment, en daardoor in zekere zin echter dan zijzelf.

Uit zijn oeuvre mag blijken dat Pattyn een meester is in het grijpen en vastleggen van de naakte, kwetsbare mensenziel. De kunstenaar slaagt erin om door het oppervlak van onze leefwereld heen te kijken; hoe het zich dagelijks aan ons voordoet wordt doorprikt. Zijn benadering is niet die van een oordelende cynicus, het is de genadeloos oprechte en onbevooroordeelde beschrijving van een scepticus. Met z'n schilderijen nodigt Pattyn ons uit om te voelen wat hij voelt: een warme, compassievolle aanvaarding van het individu zoals het is: bang, gewond en opgesloten in zijn eigen geest. Immer aan het worstelen om vat te krijgen op zijn omgeving, probeert het wanhopig te begrijpen en te beheersen.

Kobe De Peuter