Introductie           Galerie           Kalender            Zijkant           Contact         Achterhuis  


Sensory Faculty © Karolien Soete 2011


Karolien Soete
Visiting
Van zaterdag 22 september t/m
zondag 21 oktober 2012Talking Walls
Karolien Soete haalt animatietekenen uit de comfortabele geborgenheid van de tekenkamer. Zij gebruikt iedere muur of ruimte die ze aangeboden krijgt om levensgroot haar personages te laten evolueren in een verhaal die meestal geïnspireerd is door wat er zich in het verleden in de ruimte heeft afgespeeld. Op deze manier wil ze vergeten zielen een ogenblik terug tot leven wekken. Ze werkt geduldig en in stilte (zonder storyboard) aan duizenden beelden die tenslotte tot een animatiefilm groeien.

Hoewel ze geen animatie heeft gestudeerd kan ze een natuurlijk aanvoelende, vloeiende beweging ontwikkelen. Door haar specifieke techniek: schilderen en wegwassen of overschilderen blijft er een karakteristieke wolk, een naijlende schijngestalte van de beweging achter. Ze wil zich niet beperken tot één enkele muur maar gebruikt ten volle de gehele ruimte met een wisselende camerapositie, kadrering en close-ups. Speels worden bestaande elementen in de ruimte verweven met de tekening.

Karolien Soete is echter een portretschilder "pur sang".
Ieder van ons is klaarblijkelijk in staat, in één oogopslag, maar ontwetend hoe, gezichten te karakteriseren of te typeren. Dit is het evolutionair mechanisme hoe we gezichten lezen (vriend, vijand, gevaar, angst, afschuw). Karolien zoekt naar die karakteriserende subtiele trekken in het gezicht om een specifieke diepere persoonlijkheid weer te geven.

Ze schildert op Japans papier die door de eindvernislaag transparant wordt. Soms worden deze beelden guerilla-gewijs statisch geprojecteerd op verweerde muren in de binnenstad. (Reviving Souls - Light Graffiti)

In haar recent werk: "Visitors" schildert ze bezoekers opgenomen met de webcam tijdens haar performance-verblijf in Bozar voor de Canvascollectie 2012. Met een paar impressionistische vlekken, met een minimum aan grijstinten, maakt ze een honderdtal kleine schilderijtjes waarvan je terug duidelijk een emotie kan lezen: verwondering, interesse, plezier, onbegrip...

Gedurende de tentoonstelling in Galerie Pinsart zal Karolien terug een stop-motion muurschildering uitvoeren. Na de tentoonstelling is de muur terug wit en blijft er enkel nog de herinnering...

DDC 2012

www.ksoete.com