Introductie           Galerie           Kalender            Zijkant           Contact         Achterhuis  

The setting sun, 40 x 57 cm, 2012, houtsnede in reductie
© Goedele Peeters 2012

Goedele Peeters
The setting sun

Van zaterdag 27 oktober t/m
zondag 25 november 2012


De stille wereld van Goedele Peeters
Verbeeld je een wereld waar enkel stilte heerst, waar alles in zijn roerloosheid berust, waar elk geluid uit is gebannen; dit is de wereld van Goedele Peeters.

De klassieke gebouwen staan er vertrouwd en herkenbaar bij, de landschappen baden in een clair-obscur waarvan ze alleen maar kunnen dromen of ze moeten wachten tot iemand als Goedele Peeters er langs komt en er de glooiingen, bosschages, waterpartijen, perceelverdelingen en lichtcontrasten van weet te capteren. Een wereld in licht en donker. Kunst is voor haar een manier om met de werkelijkheid in al haar complexiteit om te gaan.

Zij mag dan wel heel herkenbare, reŽle beelden tekenen, de kracht van haar werk zit in de combinatie van beelden (en teksten) tot een vrij homogeen geheel, waarin die complexiteit zich weerspiegeld ziet.

Veel van Peeters' grafiek is in zwart-wit gedacht en uitgevoerd, maar daartegenover staat dan haar eigenzinnige gebruik van de kleur. Een ongebreidelde kleurenpracht wordt bij haar niet zelden teruggebracht tot een kleurscheiding of een pasteltint die de vorm bepaalt of accentueert. De hang naar lege, stille plekken spreekt ook uit de weergave van haar onderwerpen. De constructie van het pure of stedelijke landschap is herleid tot de elementaire basisonderdelen. Dit wordt niet direct opgemerkt omdat Goedele Peeters haar beelden stoffeert, aankleedt en belichaamt.

Ze omspant ze eenvoudigweg met haar verbeelding. Die innerlijke kracht - of artisticiteit als u wilt - zorgt niet enkel voor een emotionele spanning maar ook voor de mysterieuze sfeer waarin de meeste van deze beelden baden. Samen vormen ze een oeuvre dat verwezenlijkt is met groot respect voor het onderwerp én het métier...

Fragment uit de tekst van Johan van Cauwenberge.

Courtyard 2009

Ofelia The canal and the roses 2008

Hold me 47x35 2010

Goedele Peeters: grafiek

Van zaterdag 8 mei t/m
zondag 13 juni 2010


Distilleren van de essentie
Als bronmateriaal maakt Goedele Peeters foto's en schetsen, van wat haar het meest fascineert tijdens uitstappen in de natuur of in de stad: cirkelvormige fonteinen, ovalen, ellipsen of afgesloten ruimtes in een landschap.

"Bij mijn werkwijze voel ik me verwant met een dichter die vanuit herinneringen werkt en woorden schrapt om tot de meest essentiŽle zinnen te komen. De gekozen beelden worden telkens opnieuw getekend. Details worden gewist tot, los van enige anekdotiek, de uiterste essentie overblijft. Hierdoor ontstaat er een grote reeks steeds veranderende werken over hetzelfde onderwerp waarvan het eindbeeld resulteert in een intense beleving. Ik poog, zelfs al is het formaat klein, telkens een monumentaliteit te bereiken"

Hoogzomer
Een aantal werken van Goedele wekken herinneringen op van universele reisbestemmingen bij fel zinderend zonlicht op de middag tijdens hoogzomer,van het vertoeven op een binnenplein, het turen naar de reflectie in water van een fontein. Evenzeer zouden het beelden kunnen zijn in de desolate kilte van een winternacht bij heldere volle maan. Beide omstandigheden hebben dezelfde scherpe schaduwen en ultieme lichtcontrasten gemeen en wakkeren het verlangen aan om naar het park te trekken of meteen een verre vliegbestemming te boeken.

"Ik hou van het kerven in hout en tekenen op steen" Hoewel de computer het zuiver manuele grafische werk stilaan verdringt, gebruikt Goedele de traditionele technieken als middel om het beeld uit te puren. De houtdrukken worden laag op laag gedrukt met in iedere laag steeds andere details zoals een gedicht regel na regel zijn sfeer weergeeft en zijn lezer hierbij probeert gevangen te nemen. Meestal slechts ťťn kleurdruk gevolgd door een aantal lagen grijs. Bij iedere druk wordt het resultaat donkerder. Licht kan je niet drukken op deze manier. Daardoor moeten lichtpartijen gecreŽerd worden door tactisch onbedrukte zones uit te sparen. Goedele doet dit op meesterlijke wijze met een zeer hoog contrast van licht en schaduw als resultaat. Ze maakt zeer geloofwaardige reflecties in wateroppervlaktes. Maar ook drukt ze probleemloos een fragiel doorzichtig glazen schaaltje met een natuurlijke transparantie maar toch met een zekere statigheid.

DDC

Courtyard 2009
Courtyard © Goedele Peeters 2009